Ga naar hoofdinhoud
Image

Klimaatadaptieve Gasthuiswijk
In Gasthuiswijk Leiden gaat de schop in de grond. Het riool wordt vervangen en straten en pleinen worden zo ingericht dat ze straks bestand zijn tegen extreem weer. Gasthuiswijk is de eerste wijk in Leiden die een klimaatbestendige inrichting krijgt. Beaumont verzorgde de communicatie en participatie in de ontwerpfase binnen een bouwteam met gemeente, ontwerpbureau wUrck en aanneembedrijf Van der Ven.   

 Perspectief bieden  
Een nieuwe inrichting vraagt om zorgvuldige omgevingscommunicatie en gerichte participatie. Bewoners konden meedenken over het ontwerp om tot een beter plan te komen. Belangrijk aandachtspunt was begrip kweken voor de noodzakelijke werkzaamheden. En enthousiasme bij bewoners voor een klimaatadaptieve en natuurinclusieve inrichting van de wijk. Natuurlijk werden bewoners ook zelf uitgenodigd om hun tuin en balkon te vergroenen. 

In gesprek en activeren  
Ondanks corona is het gelukt om op verschillende manieren in gesprek te gaan. Ruim 50 bewoners vulden de enquête in over het voorlopig ontwerp op denkmee.leiden.nl. Filmpjes toonden de deelgebieden na de herinrichting. We spraken wijkbewoners tijdens een kleinschalige bijeenkomst in de wijk. En op straat waar we met een bakfiets en tablets mensen informeerden en hielpen bij het invullen van de online enquête. Daarnaast bespraken we elke stap met een meedenkgroep van 12 actieve bewoners in de wijk. 

Betekenis geven
Omdat klimaatadaptie voor veel mensen nog onbekend terrein is, namen we bewoners mee in waarom klimaatmaatregelen zo hard nodig zijn. Met een animatiefilmpje over waarom Leiden een gescheiden rioolstelsel krijgt en hoe het werkt. En nieuwsbrieven met aansprekende impressies van meer water en biodiversiteit in de wijk. De gemeenteraad heeft het breed gedragen ontwerp vastgesteld zonder officiële bezwaren uit de buurt. Vanaf 2023 is Gasthuiswijk weer helemaal klaar voor de toekomst. 

Back To Top