Vier prioriteiten voor je volgende informatieavond
20 november 2017
Direct in gesprek met burgers. Er zijn beleidsmakers die het spannend vinden. En terecht, want een goede informatieavond vraagt voorbereiding. Sturen op een constructief gesprek helpt je op weg. Lida van Tilburg, oprichter en partner bij Beaumont, heeft de nodige avonden begeleid en coacht ambtenaren en collega’s. Dit zijn haar vier prioriteiten.
1. Zorg dat al-les duidelijk is
“Tijdens een inspraakavond krijg je directe vragen waar je direct antwoord op wilt geven. Zorg daarom dat je van te voren zo veel mogelijk weet over de praktische consequenties van beleid. Ken de stukken, droom de voorgeschiedenis en bestudeer ook het flankerend beleid.”
2. Bepaal eerst de spelregels
“Omwonenden vertellen over een nieuwe maatregel is iets heel anders dan ze uitnodigen om mee te werken aan een oplossing. Bij iedere vorm van participatie hoort een andere rolverdeling. Wanneer je daar vooraf duidelijkheid over geeft, weet iedereen waar hij aan toe is. Wat wel en wat niet kan.”
3. Zoek vooraf verbinding
“Als je voor het eerst een burger ziet op de informatieavond heb je een belangrijke kans gemist. Ga zelf op bezoek bij stakeholders en leg contact met actiegroepen. Het gebeurt dan vaak dat je besluit om de avond samen te organiseren. Je kunt het immers ook hartelijk met elkaar oneens zijn.”
4. Zorg dat alles werkt en klaar staat
“Als organisator van de avond wil je een voorbeeldig gastvrouw of -heer zijn. Mensen maken tijd om met je te praten of om vooraf online te reageren. Met werkende apparatuur, genoeg kapstokken en lekkere koffie begin je de avond een stuk positiever. ”