Skip to content

Luister de podcast op Spotify

Ontdek de Podcast ‘Woning Gezocht’

15 July 2024

Jacqueline van de Sande (Beaumont Communicatie & Management), Maarten van Poelgeest (Andersson Elffers Felix- AEF) en Jaap Schoufour (Stichting Project en Ontwikkeling – STIPO) presenteren: Woning Gezocht! – De Podcast over de huidige wooncrisis. Wat is eraan te doen?  

Het is bijna als een gesprek over het weer, of voetbal. Iedereen heeft ermee te maken en we hebben er ook allemaal een mening over. De beschikbaarheid van huizen. Makelaars hebben te weinig in de aanbieding, de prijzen rijzen de pan uit. Laat staan dat je afhankelijk bent van een sociale huurwoning. Hoe kunnen we die enorme wooncrisis in Nederland oplossen? De nieuwe podcastserie ‘Woning Gezocht!’ duikt precies in deze vraag en biedt spannende inzichten en frisse ideeën. Deze serie, een initiatief van Beaumont Communicatie & Management, AEF en STIPO, neemt je mee op een zoektocht naar oplossingen. Mét de slimste koppen uit de woning- en vastgoedwereld. 

Jacqueline van de Sande, onze founding partner bij Beaumont Communicatie, Maarten van Poelgeest en Jaap Schoufour praten met experts en verkennen uiteenlopende oplossingen voor de wooncrisis. De eerste afleveringen zijn al live op Spotify! 

In de eerste aflevering vragen we ons af of meer overheidsregie de oplossing zou kunnen zijn. Marja Appelman van het Ministerie van BZK en Harriët Tiemens van de Metropoolregio Arnhem-Nijmegen delen hun gedachten over de noodzaak en voorwaarden van toenemende overheidsbetrokkenheid. Wat gaat helpen? 

De tweede aflevering draait om de vraag: van wie is de grond? Theo Stauttener van Stadkwadraat en Carolien Schippers van de Gemeente Amsterdam leggen uit hoe grondbezit stedelijke ontwikkeling beïnvloedt. Want wie de grond heeft, heeft het monopolie. Hoe zit het in elkaar? En wat kunnen we eraan doen?  

In aflevering drie bespreken we: kan het niet sneller? Er moeten voor 2030 zo’n 100.000 huizen per jaar bij. Dat halen we niet als we op de huidige voet doorgaan. Mohammed Acharki van Woningcorporatie Rochdale en Ronald Huikeshoven van AM delen hun inzichten. 

Dan is er aflevering vier waarin Ernest van der Meijde, van woonconcept 1828 en WibautNL, vertelt over anders bouwen. Met 1828 bouwt hij heel specifiek voor jongeren tussen 18 en 28, betaalbaar en met veel gedeelde ruimte. Een must-listen voor iedereen die geïnteresseerd is in radicaal anders bouwen. 

In aflevering 5 zet Hans Karsenberg van STIPO zich juist af tegen de aannames bij de wooncrisis. Hij stelt: er is helemaal geen sprake is van een woningtekort. Een totaal andere kijk op de wooncrisis, waarbij hij je prikkelt om anders te denken. Is sociale huur nog wel van deze tijd? En werkt het huidige woonbeleid niet juist contraproductief? 

In aflevering 6 is het omdenken compleet. Hierin staat de vraag centraal: is meer lopen dé oplossing? Je slaat dan meer vliegen in één klap: gezonder, leefbaarder en met meer ruimte voor woningen. Martine de Vaan van Platform Ruimte voor Lopen bespreekt hoe ‘walkable cities’ een betere woonomgeving kunnen creëren voor mens, natuur en samenleving.  

En dan, in aflevering zeven, reflecteren Jacqueline, Maarten en Jaap op alle besproken oplossingen en bespreken welke ideeën echt kansrijk zijn en wat de volgende stappen zouden moeten zijn. Hebben ze dan écht dé oplossing gevonden?  

De podcastserie is met plezier en nieuwsgierigheid gemaakt. Luister mee met ‘Woning Gezocht’ op Spotify en ontdek wat de experts te zeggen hebben. En abonneer je vandaag nog om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen. 

Back To Top